طراحی تابلو برق فشار ضعیف؛ نکات مهم و استانداردها + اجزا
طراحی تابلو برق فشار ضعیف که یکی از انواع پر کاربرد تابلو برق است، هم برای سازندگان و هم برای کسانی که قصد سفارش و استفاده از این تابلو برق را دارند، با اهمیت است. برای طراحی نیاز است تا نکات مهم مربوط به آن را بدانیم، با اجزا و قطعات استفاده شده آشنا شویم و هم چنین از استاندارها نیز اطلاع پیدا کنیم. از این رو تصمیم گرفتیم تا در این مقاله از سایت ساتل تابلو آسیا تمامی این اطلاعات را بررسی کرده و شما را با طراحی این تابلو برق آشنا کنیم. پس با ما همراه بمانید.
با تابلو برق فشار ضعیف بیشتر آشنا شویم
ابتدا قبل از آشنایی با طراحی تابلو برق فشار ضعیف بهتر است تا با آن بیشتر آشنا شویم. درواقع تابلو برق محفظه ای است که اجزای درونی آن هر کدام برای کنترل یا توزیع جریان برق کاری را انجام می دهند. ولتاژ مورد استفاده در تابلو برق ها بر اساس کاربردی که دارند، متفاوت است.
از این رو در تابلو برق فشار ضعیف نیاز به ۳۸۰ تا ۱۰۰۰ ولت است. معمولا این تابلوها بخاطر استفاده از ولتاژ پایین فروش بالایی داشته و کاربردی تر از دیگر انواع مورد توجه قرار می گیرند. هم چنین این تابلو برق ها نیز دارای انواع مختلف بوده که تابلو برق فشار ضعیف ایستاده، دیواری، بیرونی یا درونی و تابلو برق رک از این انواع هستند.
طراحی تابلو برق فشار ضعیف به چه صورت است؟
بعد از اینکه با تابلو برق فشار ضعیف آشنا شدیم، نوبت به طراحی آن می رسد. برای اینکه بتوان طراحی صحیح انجام داد، این کار را به صورت مرحله به مرحله توضیح می دهیم.
مشخص کردن نوع تابلو
اولین مرحله از طراحی تابلو برق فشار ضعیف این است که نوع تابلو برق بر اساس مواردی که در بالا بیان کردیم مشخص شود. البته گاهی ممکن است این نوع سفارشی در نظر گرفته شده و بر اساس خواسته های سفارش دهنده طراحی انجام شود.
کشیدن نقشه تابلو برق
بعد از اینکه نوع تابلو برق فشار ضعیف مشخص شد یک نقشه برای آن طراحی می شود. در این نقشه محل قرار گیری اجزای تابلو برق به همراه اتصالاتی که قرار است بین قطعات انجام شود، مشخص خواهد شد.
انتخاب اجزای تابلو برق فشار ضعیف
مرحله بعد از کشیدن نقشه نوبت به تهیه اجزای تابلو برق فشار قوی یا قطعات آن است. این اجزا را در زیر نام می بریم:
- باکس یا محفظه تابلو برق
- فیوز مینیاتوری به همراه ریل فیوز
- ترانس ها، که شامل ترانس جریان و ولتاژ است.
- کانال های پلاستیکی
- انواع مقره پلاستیکی و سرامیکی
- شمش مسی یا شین
- سیم های برق استاندار
- کلید از نوع اتوماتیک که به عنوان کلید یا فیوز کار می کند.
- کنتاکتور
- بیمتال و فتوسل ها
مونتاژ تابلو برق فشار ضعیف
بعد از اینکه قطعات و اجزا مشخص شد، نوبت به مونتاژ تابلو برق می رسد که بر اساس نقشه تهیه شده انجام می شود.
استاندار طراحی تابلو برق فشار ضعیف
برای طراحی تابلو برق فشار ضعیف نیاز است که استاندارهایی رعایت شوند. درواقع انواع مختلفی از استاندارد در برق صنعتی وجود داشته که IEC جز کاملترین ها برای تابلو برق های فشار ضعیف است. این استاندارد بیان می کند که چه قطعاتی با کدام مشخصات باید در تابلو قرار بگیرند. اجزایی که در بالا بیان کردیم، جز قطعات استاندارد تابلو برق فشار ضعیف هستند.
سپس باید بر اساس IEC برای آن ها آزمون عملکرد درست انجام شود. به عنوان مثال برای کلید های تابلو برق استاندارد IEC 157,2 در نظر گرفته شده است. این استانداردها باید توسط مونتاژ کار در نظر گرفته شود تا تابلو برق به درستی کار کند. هم چنین مشخص می شود که آیا امنیت در تابلو برق رعایت شده است یا خیر.
چه نکاتی باید برای طراحی انواع تابلو برق فشار ضعیف رعایت شوند؟
به منظور طراحی اصولی و صحیح تابلو برق فشار ضعیف، باید نکاتی رعایت شوند که هم توسط مونتاژ کار و هم توسط سفارش دهنده باید در نظر گرفته شوند:
- باید استاندارد های طراحی تابلو برق فشار ضعیف کاملا رعایت شده باشد.
- باید از قطعات با برند های معتبر برای تابلو برق استفاده شود.
- باید بر اساس نوع تابلو برق بدنه مناسب برای آن انتخاب شود که آلومینیوم، فولادی، استیل و غیره است.
- فردی که تابلو برق فشار ضعیف را طراحی می کند حتما باید در این زمینه تخصص داشته باشد.
سخن پایانی
طراحی تابلو برق فشار ضعیف که یکی از پر کابردترین انواع تابلو برق است، باید به صورت صحیح و اصولی انجام شود. از این رو ابتدا باید مشخص شود که سفارش دهنده چه نوع تابلوی فشار ضعیفی را نیاز دارد. سپس بر اساس استاندارد ها قطعات مشخص شده و با رعایت نکات مهم طراحی انجام می شود.